Inmiddels zijn er meer dan 18.000 aanbieders van bedrijfsgerichte trainingen in Nederland. Daarvan is 80% freelancer. Tegelijkertijd worden bedrijven steeds kritischer als het gaat om de besteding van hun opleidingsbudget. Wat doe jij? Wacht je op betere tijden of neem je het heft in eigen hand? Blended learning kan ook jouw training effectiever en efficiënter maken. Daardoor maak je jezelf interessanter in deze krimpende markt met steeds meer aanbieders.

Ontwikkeling

Er vindt momenteel een verschuiving plaats van puur klassikaal trainen naar een mix van face-to-face trainingen, leren op de werkplek en e-learning. Blended learning, waarbij het gedeelte e-learning verschillende vormen aan kan nemen.  De verhouding face-to-face  bijeenkomsten, leren op de werkplek en e-learning is nu ongeveer 50-25-25. De verwachting is dat e-learning nog iets aan terrein gaat winnen.

Efficient

Door je training blended aan te bieden in plaats van alleen klassikaal te trainen, wordt die zeker efficënter. Ga maar na: minder reiskosten, minder verleturen, makkelijker te organiseren. Geen dure locatie en uitgebreide lunch. En je kunt door het jaar ook meer deelnemers trainen, je hoeft niet meer te wachten tot je op een bepaalde datum het minimum aantal deelnemers hebt.  Je kunt de ontwikkeling van de deelnemers gemakkelijk bewaken en rapportages verstrekken aan de deelnemers en de opdrachtgever. Kijk, daarmee los je een probleem van je opdrachtgever op! Namelijk op een efficiënte manier zijn medewerkers (bij)scholen.

Effectief

Is Blended Learning dan ook effectief? Ik durf de stelling aan dat Blended Learning effectiever is dan alléén face-tot-face bijeenkomsten. Stel je voor: alle deelnemers hebben, vóór de face-to-face training hetzelfde, noodzakelijke kennisniveau. Je kunt meteen beginnen met het daadwerkelijk trainen van vaardigheden en gedrag. De deelnemers hebben zich in eigen tempo de theorie eigen kunnen maken, individueel met één op één feedback van de trainer en/of andere deelnemers. Je kunt eenvoudig , 24/7, je deelnemers informeren.

Actie

Maar veel trainers twijfelen nog. Ze schrikken vaak terug van de ondoorzichtige kostenstructuur die aanbieders van e-learning en leerplatforms hanteren. Bovendien ontbreekt vaak de expertise en de tijd om e-learning te ontwikkelen. Ieder z’n vak, nietwaar.Ik zorg ervoor dat je in drie stappen je training als blended learning kunt aanbieden. In een heel korte ontwikkeltijd en tegen een vaste lage prijs.

Stap 1:

In één dagdeel maken we samen het ontwerp voor het nieuwe blended leertraject.

Stap 2:

Jij organiseert de delen die je in een face-to-face bijeenkomst of op de werkplek wilt realiseren. Intussen ontwikkel ik in drie weken de e-learningmodule, gebaseerd op een sterk didactisch concept dat voor meerdere leervoorkeuren uitdagend is.

Stap 3:

We testen samen de e-learning , passen die eventueel aan en publiceren de e-learning op een platform van je keuze.

Voordelen: Korte ontwikkeltijd, didactisch sterk concept, vaste lage prijs.Laat maar weten of ik je mag helpen en vul hieronder je gegevens in. Dan maak ik zo snel mogelijk een afspraak voor een eerste, vrijblijvend en kostenloos gesprek.